ONZE PLANNENBUITEN ALLE PERKEN²

1. Lessenreeks


De deelnemers uit te dagen zichzelf te ontdekken en dit tot uiting te brengen met behulp van toneel, zang, improvisatietheater en dans.
Elke deelnemer heeft zijn eigen voorkeur in de manier van zichzelf te uiten.
Zo wil de een het liefst playbacken en dansen, terwijl de ander zich het fijnst voelt bij scenes spelen.
Het gedeelte improvisatietheater is daarnaast een steevast hoogtepunt van de les/workshop.
Hierin kunnen de spelers instinctief spelen, hoeven ze zich niet te confirmeren aan vaste teksten of handelingen, en halen ze er daardoor zeer veel plezier uit. Improvisatie heeft immers geen 'goed of fout' omdat er niets vast staat, slechts 'het spelen in het moment'.

Door deze brede combinatie van disciplines is het aanbod binnen de lessen zeer veelzijdig.

De vele mogelijkheden qua werkvormen maken dat de cursisten zich in een breed scala aan vaardigheden kunnen ontwikkelen.Theaterspelen is voor deze mensen een plek om te ontspannen, te ontladen, even onbeperkt zijn, anderen te ontmoeten, dingen los te laten en heel veel te lachen.

Veel meer dan bij 'reguliere' producties blijft voorop staan dat het proces belangrijker is dan het eindproduct. De veiligheid om zichzelf creatief te uiten is leidend, niet prestatiegericht, maar wel uitdagend zodat de deelnemers trots en verwonderd kunnen zijn over hun eigen kunnen.

De thema’s van het eindproduct worden afgestemd op de behoefte en belangstelling van de spelers.


De spelers mogen hun wensen en dromen binnen de lessen kenbaar maken, waar de docenten hier een passende vorm voor vinden, zodat de spelers in de podiumproductie kunnen stralen.

2. Lied en Videoclip :'Buiten alle Perken'


In het nummer dat speciaal geschreven is voor 'Buiten alle Perken' komen teksten en ideeën terug die direct van de deelnemers zijn overgenomen.

Belangrijk was dat dit lied bovenaan niet gaat om de 'beperking' maar om acceptatie en eigen krachten.

3. Meespeeldagen op externe locaties: 'Buiten² alle Perken'


Omdat wij het belangrijk vinden dat mensen met LvB zich creatief kunnen uiten gaan we met BaP
naar zorginstellingen toe om 'meespeeldagen' te organiseren.

Wij willen de deelnemers in de veiligheid van hun vertrouwde omgeving kennis laten maken met hetgeen waar 'Buiten alle Perken' voor staat.

Denk hierbij aan samen dansen, improvisatietoneel spelen en liedjes zingen. Niet met als doel een presentatie te maken, maar zowel de deelnemers als de begeleiders een ontspannen en creatieve uitlaatklep te kunnen bieden.

Dit kunnen we doen door werkvormen aan te bieden die wij zelf gebruiken om de medewerkers te laten ervaren wat de meerwaarde is van werken met creatieve middelen.


4. Buiten alle Perken op Locatie


Aangezien we onze voorstelling normaliter alleen in de Gigant geven, willen wij ter doel stellen deze ook extern te kunnen spelen.
Uiteraard zitten hier uitdagingen aan, maar er is natuurlijk niets mooiers dan een voorstelling in een zorginstelling door spelers met een beperking.
Dit kan voor de bewoners inspirerend werken en ook herkenbaarheid opleveren.
Ook kan het voor de medewerkers een 'eye opener' zijn om te zien wat er allemaal mogelijk is.
Dit is daardoor een mooie verbinding met 'Buiten² alle Perken.